Tips jury en winnaar speculaaskeuring 2017

30 september 2017 |

Ook dit jaar was collega Frank van Sprang juryvoorzitter Beko Speculaaskeuringen. Onder zijn leiding werden op maandag 25 en dinsdag 26 september 281 speculaasproducten beoordeeld door een consumenten- en een vakjury. 

Frank van Sprang: “Belangrijk voor goede speculaas zijn vooral: constantheid, nauwkeurigheid en uiteraard de juiste keuzes  maken in grondstoffen. Weeg precies af,  let op de de juiste temperaturen van  grondstoffen, mengtijden en verwerkingstemperatuur.  Alle factoren spelen een rol om te komen tot een goed en bestendig product. Dat hebben Harrie-Jan Loeffen en zijn medewerkers goed in de gaten. Zij hebben al heel veel prijzen gewonnen door de jaren heen met de Beko speculaaskeuringen. Dat is zeker geen toeval.” 

TIPS van “De lekkerste speculaasbakker van Nederland 2017” Harrie-Jan Loeffen:
Met betrekking tot bakaard: Laat het deeg 2 dagen besterven in de koeling, alvorens het te verwerken. Zo behouden de werkende stoffen de optimale werking.
Met betrekking tot uitstraling: Strijk de bovenste deegplak eerst licht in met water. Dat voorkomt blaasvorming van het strijksel.

TIPS van de vakjury:
Gebruik iets minder speculaaskruiden voor een lekkere botersmaak (zoek naar de juiste balans in grondstoffen).
Let op vervuilde bakplaten. Het gevolg is muffe speculaasjes.
Te veel donkere basterdsuiker geeft vaak problemen met gaarbakken.
Speculaasjes die niet mooi uit de vorm komen kun je beter niet afbakken.
Altijd amandelen bruneren zowel voor boven op, onder of door het deeg.
Het deeg mag niet te slap zijn om het goed uit de vormmachine te laten komen.

Terug naar overzicht