Bakkers doen met het M.O.C inspiratie op in Wenen

23 maart 2018 |

Bakkers doen met het M.O.C inspiratie op in Wenen

Mede mogelijk gemaakt door Royal Steensma en backaldrin

Studiegroep M.O.C, de Management Ondernemers Club van Beko Advies, heeft in samenwerking met Royal Steensma een inspiratiereis georganiseerd naar Wenen en Backaldrin van 19 tot 21 maart. Er gingen maar liefst 24 M.O.C-leden mee. Lees hieronder het verslag van Frank van Sprang die namens het M.O.C de inspiratiereis begeleidde.

Backerei Felzl en Sachertorte

Het eerste bezoek was bij Backerei Felzl in de winkel aan de Lerchenfelderstrasse. Hier werden we ontvangen door de gedreven eigenaresse Christina Ostermayer. Ze heeft twee jaar geleden het bedrijf met vier winkels gekocht, nadat ze 13 jaar in de horeca had gewerkt. De winkel is iedere dag vanaf ’s morgens 6.00 uur geopend. Naast een uitgebreid assortiment aan (belegde) broodjes, stukwerk, broodspecialiteiten en koffie is er ook ruimte om te ontbijten en lunchen. Een zeer mooie winkel met een ruime aanbod van aantrekkelijke en lekkere producten. Aansluitend was er tijd voor een wandeling door het centrum van Wenen. Behalve Hotel Sacher, uiteraard bekend van de Sachertorte, kwamen we langs diverse bakkersbedrijven waarvan Backerei Gragger met een Holzofen in de winkel wel opviel. Ook Konditorei Oberlaa en Backerei Joseph werden tijdens de wandeling aangedaan. Er werd afgesloten met koffie en sachertorte in het zeer klassieke Café Central. Hierna vertrok het gezelschap met de bus naar Linz.

Kaisersemmel

Op de tweede dag zijn we met het gezelschap naar Backerei Brandl gewandeld in het centrum van Linz. Hier staat de oven letterlijk tegen de winkelruit aan en dat trekt de nodige aandacht van passanten. Aan de hand van enkele enthousiaste reacties gaan we dat wellicht ook in Nederland terugzien. Er wordt een wezenlijk ander assortiment gevoerd en veel producten worden met de hand verwerkt en opgemaakt, zo bleek tijdens de rondleiding in de bakkerij. Er komt veel vakmanschap aan te pas. We krijgen een demonstratie van het met de hand maken van een kaisersemmel. Een vaardigheid die we in Nederland niet kennen, maar waar ze er hier iedere dag 2.000 á 3.000 van maken. Brotsommelier Christopher Lang was er in ieder geval zeer bedreven in. Aansluiten hebben we van een heerlijk ontbijtje genoten met verse jus en koffie in de prachtige winkel van Brandl.

Kornspitz proeven bij Backaldrin

Vervolgens was het tijd om te vertrekken naar de hoofdmoot van het programma, een bezoek aan Backaldrin in Asten 20 km. bij Linz vandaan. We werden keurig ontvangen door de bedrijfsleiding met aansluitend een rondleiding door de productie, magazijn en proefbakkerijen. Naast de fabriek van Backaldrin staat een futuristisch gebouw, het Paneum. In dit gebouw heeft de eigenaar en oprichter van het bedrijf, Peter Augendopler, een hele bijzondere verzameling broodobjecten samengebracht. Alles wat er staat is te herleiden naar brood. Naast het feit dat het de eigenaar zijn persoonlijke trots is, draagt het ook positief bij aan het imago van de bakkerij. Het Paneum is professioneel van opzet en op basis van entree door iedereen te bezoeken. Na de lunch kwamen we in collegezaal/demonstratieruimte voor de productpresentatie. Het topproduct van Backaldrin is de Kornspitz, een lekker meergranen broodje met een kummelsmaak. Verder werden er diverse producten aangesneden en geproefd. Opvallend waren de producten met een duidelijke gele kruimkleur, welke gemaakt zijn met de Kurkumamix. Ieder bakker kreeg een map met aanvullende informatie en recepturen mee.

Wow-factor bij Backerei der Mann 

Na het ontbijt op dag 3 vertrekt het gezelschap naar Backerei Der Mann in Wenen. Het mooie bedrijf is te vinden midden op een industrieterrein. Bij de binnenkomst is er sprake van ‘de wow-factor’. Volle vitrines en overvloedige presentatie van ambachtelijke producten met aansluitend een groot horecagedeelte voor ontbijt en lunch. Het was er gewoon erg druk, wat je op deze locatie midden op het industrieterrein niet zou verwachten. Aansluitend op de lunch krijgen we een rondleiding door de bedrijfsleider via een speciaal aangelegde looproute op de eerste verdieping met volop zicht op de bakkerij. Backerei Der Mann heeft 76 eigen winkels in en rondom Wenen. Het is dus een groot bedrijf, waar naast een volautomatische etageoven ook te zien is dat er nog wel sprake is van veel handwerk. Ook hier is het open karakter en toegang voor publiek een eyeopener en ook een kans voor de Nederlandse bakkerij om het ambacht ook educatief en daardoor nog beter op de kaart te zetten.

Naschmarkt ter afsluiting

Na het uitwisselen van de opgedane inspiratie met elkaar zet de bus het gezelschap af bij de Naschmarkt, een grote foodmarkt in de buitenlucht, waarna we al wandelend weer in het centrum van Wenen uitkomen. De laatste paar uur wordt door de deelnemers vrij ingevuld om bezienswaardigheden te bezoeken, te shoppen of lekker te relaxen. We mogen terugkijken op een geslaagde studiereis waar de nodige inspiratie en ideeën opgedaan zijn, nieuwe collega’s zijn ontmoet en ook tijd is geweest voor de nodige gezelligheid. 


Terug naar overzicht